Home / Hoe installeer ik CMS Made Simple?

Hoe installeer ik CMS Made Simple?

Wij leveren support tegen kosten, de Website Service (bijvoorbeeld HTTPS forceren op WordPress)

CMS Made Simple is net als Joomla en WordPress een CMS systeem.
In deze handleiding leggen we je uit hoe je het opensource pakket CMS Made Simple kan installeren. In deze handleiding installeren wij versie 1.11.10.

1. Aanmaken FTP en database gegevens

Voordat je aan de slag kan gaan met de installatie dien je in bezit te zijn van de FTP en database gegevens.

2. CMS Made Simple downloaden en uploaden naar de server

Ga naar de download pagina van CMS Made Simple (cmsmadesimple.org/downloads/) en download hier de nieuwste versie. Vervolgens pak je het .zip bestand uit en upload je deze bestanden met een FTP programma (bijvoorbeeld FileZilla) naar de server.

CMS Made Simple installeren in een andere map
Wanneer je CMS Made Simple wilt installeren op bijvoorbeeld /cmsmadesimple dan dien je in de /httpdocs een map ‘cmsmadesimple’ aan te maken en de bestanden hierin te uploaden.

CMS Made Simple installeren op een subdomein
Indien je CMS Made Simple wilt installeren op een subdomein dan moet je eerst een subdomein aanmaken via het controle paneel. Hierna upload je de bestanden niet in de httpdocs maar onder /subdomains/jouw-subdomein

3. Installeren CMS Made Simple

Je bent nu klaar om de daadwerkelijke installatie te starten.
Roep de URL (of indien van toepassing het subdomein) aan via de browser, dan krijg je onderstaand scherm te zien:

Beginscherm installatie CMS Made Simple

Beginscherm installatie CMS Made Simple

Hier kies je de gewenste taal waarin je de installatie en de back-end wilt hebben. Wij hebben in dit voorbeeld gekozen voor ‘nl_NL’ maar je bent natuurlijk vrij om zelf de gewenste taal te kiezen. Druk vervolgens op ‘Submit’ om de installatie te starten.

Je komt nu in het eerste scherm waar het systeem je zal vragen of je een ‘Checksum test’ wilt uitvoeren. Indien het een nieuwe installatie is kan je deze stap overslaan door op ‘Volgende’ te klikken. Vervolgens kom je in een nieuw scherm met alle rechten en PHP instellingen, ook hier hoef je verder niets te doen en kan je deze stap overslaan door op ‘Volgende’ klikken. Hetzelfde geldt voor de volgende stap, ‘Test umask server’ klik hier ook op ‘Volgende’.

Nu kom je in het volgende scherm:

Configuratie CMS Made Simple

Configuratie CMS Made Simple

Hieronder volgt een beschrijving wat waar voor staat:

Waarde Omschrijving
Gebruikersnaam Vul hier de gebruikersnaam van de administrator in, bijvoorbeeld ‘admin’.
E-mail Adres Vul hier het e-mailadres in van de administrator. Dit e-mailadres gebruik je bijvoorbeeld als je het wachtwoord kwijt bent of als je hier notificaties heen laat sturen (te beheren via de back-end).
Versleutel wachtwoorden van administrators Deze optie versleutelt de wachtwoorden, als je deze aanvinkt zullen de wachtwoorden versleuteld worden en kan je alleen via ‘Wachtwoord vergeten’ het wachtwoord resetten. Zorg er dus voor dat het bovengenoemde e-mailadres juist is.
Wachtwoord Vul hier het gewenste wachtwoord in van de administrator.
Wachtwoord (opnieuw) Vul hier nogmaals het gewenste wachtwoord in van de administrator.
E-Mail Account Informatie Als je deze aanvinkt zullen de login gegevens van de administrator naar het bovengenoemde e-mailadres toegezonden worden.

Klikt vervolgens op ‘Volgende’ om naar het volgende scherm te gaan.

Configuratie CMS Made Simple

Configuratie CMS Made Simple

In dit scherm vul je de database gegevens in welke je bij stap 1 hebt aangemaakt. Hieronder volgt een beschrijving wat je waar dient in te voeren:

Waarde Omschrijving
Website naam Vul hier de titel van de website in, deze verschijnt in de browserbalk (title).
Tijdzone Vul hier de tijdzone in van de server, bij RealHosting hoef je dit niet in te vullen en kan je deze waarde dus leeg laten.
Database Type : Hier vul je het type database in wat je gaat gebruiken. Standaard staat deze waarde op ‘MySQLi(4.1+)’. Wij adviseren je deze intact te laten.
Database hostadres De database draait lokaal op de webserver, hier laten we dus de standaard waarde ‘localhost’ intact.
Database naam Hier vul je de naam van de database in.
Gebruikersnaam Hier vul je de naam van de database gebruiker in.
Wachtwoord Hier vul je het wachtwoord van de database gebruiker in.
Database poort Hier kan je eventueel een andere port nummer opgeven, bij RealHosting is dat niet van toepassing en kan je deze waarde dus leeg laten.
Tabel prefix Indien gewenst kan je CMS Made Simple installeren onder een bepaalde Prefix, dit is handig als je bijvoorbeeld meerdere installaties wilt doen op één database. In dit voorbeeld passen we dit niet aan en laten we de standaard waarde intact.
Maak tabellen (Waarschuwing: Overschrijft bestaande data!!!) Bij een nieuwe installatie van CMS Made Simple dien je deze optie aangevinkt te hebben, hij zal dan namelijk de database gaan opbouwen.
Installeer voorbeeld templates en teksten Hier kan je aangeven of je voorbeeld content wilt installeren.

Klik nu weer op ‘Volgende’ om verder te gaan. Als de installatie succesvol is krijg je de melding ‘Succes!’ te zien. Je kan in de velden daaronder nog eventuele waardes invullen om de website te customizen, in dit voorbeeld doen we dat niet en klikken we weer op ‘Volgende’.

Nu krijg je de melding ‘Gefeliciteerd, de installatie is gelukt – hier is uw CMS Website’. Hierna is CMS Made Simple succesvol geïnstalleerd.

Klik op ‘ga naar het Beheerpaneel’ en je kan vervolgens inloggen binnen de back-end (tip: zet deze URL in je favorieten). Je kan nu direct aan de slag!

Inlogscherm CMS Made Simple

Inlogscherm CMS Made Simple

Wij leveren support tegen kosten, de Website Service (bijvoorbeeld HTTPS forceren op WordPress)
Kom je er niet uit?
Staat jouw vraag hier niet tussen? Geen probleem, we helpen je graag!
088 - 750 89 18 wachttijd gemiddeld 17 seconden
Wij gebruiken je gegevens alleen om contact met je op te nemen, zie ook onze privacyverklaring
web-monitoring-ok