Home / Helpdesk / Incasso batches verwerken

Incasso batches verwerken

Wanneer je gebruik maakt van de incasso mogelijkheid dan kan je een betaal batch bij de bank indienen met facturen welke geïncasseerd moeten worden. Het samenstellen van een incasso batch en het verwerken van de betalingen gaat voor het grootste gedeelte automatisch. Echter zijn er een aantal handelingen welke nog handmatig verwerkt moeten worden.

1. Log in op het controle paneel

Om deze stappen uit te voeren moet je eerst aangemeld zijn op het controle paneel.

2. Klik in het menu op Facturen

Je komt vervolgens op een pagina waar je een overzicht ziet van jouw facturen en omzet.

In het controle paneel vindt je een handig overzicht met alle facturen

In het controle paneel vindt je een handig overzicht met alle facturen

3. Klik op Incasso batch

Klik links in het menu op Incasso batch. Nu krijg je een overzicht te zien van de aanwezige incasso batches. Het kan natuurlijk zijn dat er geen incasso batches zijn waardoor er niks in het overzicht weergegeven kan worden.

Een handig overzicht met alle incassobatches

Een handig overzicht met alle incassobatches

Een toelichting op hetgeen je hier ziet:

VeldOmschrijving
NrDit is nummer wat toegekend is aan de incasso batch.
LeverancierHier staat de leverancier, in veel gevallen ben je dit zelf maar je kan onder jouw Partner account ook andere Partners koppelen.
DatumHier staat de datum van de incasso batch.
StatusHier zie je de status van de incasso batch.
PostenHier vind je het aantal posten wat deze incasso batch omvat.
TotaalHier vind je het totaalbedrag van de incasso.
SoortHier vind je het soort incasso, standaard is dit PAIN008-XML.

4. Klik de incasso batch aan welke je wilt gaan verwerken

Klik de incasso batch aan welke je wilt gaan verwerken. Nu krijg je een overzicht te zien van de facturen welke in deze incasso batch toegevoegd zijn. Als het nodig is, kan je facturen uit deze batch verwijderen. Selecteer de factuur en klik op de knop verwijderen bovenaan het overzicht.

Let op, de factuur wordt niet verwijderd, deze wordt enkel uit de batch verwijderd. De factuur wordt terug gezet in het overzicht ‘Facturen voor incasso’.

Wanneer je de incasso batch wilt gaan indienen bij de bank zal je deze eerst moeten sluiten. Doe dit door aan de bovenkant, boven het overzicht de knop ‘Batch sluiten’ te gebruiken.

TIP: houdt de shift toets ingedrukt om een groep facturen te selecteren.

5. Incasso batch downloaden en indienen bij de bank

De incasso batch is nu afgesloten en kan worden gedownload zodat je deze bij de bank kan indienen. Wat nu verder opvalt is dat er een aantal knoppen verschijnen. Download het batch bestand door de  ‘Download batch’ knop te gebruiken aan de bovenkant van het overzicht.

De tweede knop is een refresh knop. Soms kan het gebeuren dat je wilt schakelen tussen het type incasso batch, of een klant heeft een rekening nummer gewijzigd. Je kan met deze knop de inhoud van de batch verversen.

De rode en groene knop zijn om de transacties te kunnen verwerken. Wanneer je bericht van de bank krijgt dat een betaling gelukt is, gebruik dan de groene knop. Wanneer een betaling is mislukt, gebruik dan de rode knop.
Let op: De klant heeft 8 weken om een incasso terug te draaien. Wacht daarom altijd even voordat je een transactie goedkeurt.

De klant zal vanuit het systeem berichten ontvangen wanneer een betaling wel of niet gelukt is, en wanneer de factuur op betaald is gezet.

Kom je er niet uit?
Staat jouw vraag hier niet tussen? Geen probleem, we helpen je graag!
088 - 750 89 18 wachttijd gemiddeld 21 seconden
Wij gebruiken je gegevens alleen om contact met je op te nemen, zie ook onze privacyverklaring
web-monitoring-ok