Wat is een CDN (Content Delivery Network)?

Een Content Delivery Network (afgekort CDN) is een verzameling proxyservers welke veelal geografisch gescheiden staan. Het voornaamste doel van een CDN is het snel en efficiënt laden van websites of delen daarvan.

Bij het bezoeken van een webpagina worden er op de achtergrond diverse routes afgelegd om de data (tekst, afbeeldingen, scripts et cetera) binnen te halen. Vanzelfsprekend resulteert een kortere route in een kortere laadtijd. Een CDN maakt in feite een 1-op-1 kopie van de website, en plaatst deze op al zijn servers. Bij een bezoek waar ook ter wereld, wordt de kortst mogelijke route afgelegd, wat resulteert in de snelst mogelijke laadtijd. Dat is in een notendop het voornaamste doel van een CDN.

Mocht de initiële webserver niet bereikbaar zijn, dan kan een CDN ook fungeren als een failover doordat deze de website dus gekopieerd heeft. Je kan dit zien als een soort caching server.

Voorbeeld van een CDN

Hieronder zie je een voorbeeld van een CDN (Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Content_delivery_network).

Links zie je regulier internetverkeer, terwijl je rechts internetverkeer ziet via een CDN.

Voorbeeld van een CDN

Voorbeeld van een CDN

Voordelen van een CDN

  • Bezoekers wereldwijd leggen de kortst mogelijke route af naar jouw website, wat resulteert in de snelst mogelijke laadtijd.
  • Het dataverkeer tussen de bezoeker en de website gaat geheel via de CDN, wat resulteert in minimale verbruik en belasting van je hostingpakket.
  • Een CDN kan als failover fungeren en zo een niet bereikbare webserver te vervangen.
  • Het verkeer kan over meerdere servers verdeelt worden om zo de belasting te spreiden. Dit wordt loadbalancing genoemd.
  • Het verkeer van kan automatisch gefilterd worden om DDoS-aanvallen tegen te gaan.

Nadelen van een CDN

  • Bij dynamische content (zoals prijzen of voorraadinformatie binnen een webwinkel) is een CDN in veel gevallen niet toe te passen.
  • Aan het gebruik van een CDN zitten relatief hoge kosten verbonden.
  • Bij een wijziging van een webpagina dien je de cache binnen de CDN te legen. Dit kan vaak met een druk op de knop, maar soms moet je enkele uren wachten alvorens jouw wijziging wereldwijd zichtbaar is.
M
Mark is the author of this solution article.

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.