Home / Wat is greylisting?

Wat is greylisting?

Wij leveren wél support (bijvoorbeeld hoe je FTP kunt gebruiken)

Greylisting is een techniek om spam tegen te gaan. Met deze techniek wordt het gedrag van de (onbekende) versturende mailserver uitgebreid gecontroleerd (getest) om zodoende te bepalen of een bericht wel of niet als spam gemarkeerd moet worden. In dit artikel leggen we in begrijpbare taal uit wat dit precies inhoudt.

Hoe werkt dat in de praktijk?

Om greylisting goed te kunnen begrijpen zal je de begrippen begroeting, whitelisting en blacklisting ook moeten snappen.

Begroeting
Als een uitgaande e-mailserver e-mail verstuurt naar een inkomende e-mailserver is er altijd sprake van een begroeting.

Whitelisting (witte lijst)
Dit is een lijst met (gezonde) servers waarmee de begroeting valide is. De e-mail die van deze server afkomstig is, wordt geaccepteerd.

Backlisting (zwarte lijst)
Dit is een lijst met (ongezonde) servers waarmee de begroeting niet valide is. De e-mail die van deze server afkomstig is, wordt niet geaccepteerd.

Greylisting zit als het ware tussen white- en blacklisting in.

Op het moment dat er vanuit een onbekende server (ook wel Mail Transfer Agent of MTA genoemd) een e-mail wordt verzonden is er dus sprake van een begroeting tussen de MTA en de ontvangende server. Omdat de ontvangende server de MTA niet herkend kan deze de server ook niet op de witte- of zwarte lijst zetten om zodoende het bericht te accepteren of te weigeren.

Op dat moment wordt de MTA op de greylisting geplaatst (grijze lijst) en wordt deze tijdelijk geweigerd. Er wordt een bericht (foutcode) teruggezonden naar de MTA dat het bericht niet kan worden afgeleverd.

Gezonde servers zullen het bericht vervolgens bewaren en op een later tijdstip nogmaals proberen af te leveren. Dat is technisch gezien zo ingericht omdat de ontvangende server bijvoorbeeld ook onbereikbaar kan zijn door een storing.
Ongezonde servers (welke spam versturen) zullen dit bericht niet bewaren omdat de wachtrij dan vol zou lopen en de opbrengst per spam e-mail dan afneemt.

Op deze manier worden gezonde en ongezonde MTA’s van elkaar gescheiden. Doordat het bericht in eerste instantie geweigerd wordt kan het dus voorkomen dat als je e-mail verwacht van een onbekende MTA, deze wat later binnenkomt dan andere e-mailberichten. Dit is overigens alleen de eerste keer zo en vaak praat je over enkele seconden.

Maakt RealHosting gebruik van greylisting?

Ja, onze e-mailfilters maken o.a. gebruik van blacklisting, whitelisting en greylisting voor het filteren van inkomende- en uitgaande e-mail.

Wij leveren wél support (bijvoorbeeld hoe je FTP kunt gebruiken)
Kom je er niet uit?
Staat jouw vraag hier niet tussen? Geen probleem, we helpen je graag!
088 - 750 89 18 wachttijd gemiddeld 17 seconden
Wij gebruiken je gegevens alleen om contact met je op te nemen, zie ook onze privacyverklaring
web-monitoring-ok