Gefeliciteerd! Je hebt zojuist WordPress geïnstalleerd. Je maakt nu – net als 24% van het web – gebruik van WordPress.
Voordat je nu begint met het schrijven van content of op zoek gaat naar een geschikt thema, is het raadzaam om een aantal basis handelingen te verrichten. In deze getting started: 10 dingen die je moet doen na het installeren van WordPress.
WordPress is succesvol geïnstalleerd, je kunt nu aan de slag.
Uiteraard download je de meest recente versie van WordPress. Het kan echter zijn dat een default plugin, zoals Akismet een nieuwe versie heeft. Zorg er daarom voor dat alle updates geïnstalleerd zijn.
Er staan updates klaar om geïnstalleerd te worden.
Zorg voor back-ups. Door een hack of menselijke fout kan jouw website blijvend beschadigd worden. Hoe fijn is het dan als je een recente back-up kan terugzetten?
Je kunt een plugin als BackupBuddy gebruiken of natuurlijk onze handige file back-up (iedere 24 uur) en database back-up (iedere 8 uur) gebruiken.
[notification type=”alert-info” close=”false” ]Tip
Zorg er voor dat er back-ups worden gemaakt vóór- en ná grote aanpassingen/updates. Zorg er daarnaast ook voor dat je periodiek back-ups maakt.[/notification]
Installeer een security plugin zoals Wordfence Security of iThemes Security. Met deze plugins kun je de beveiliging flink aanscherpen, denk hierbij aan:
Denk daarnaast ook eens aan een Two-Factor authenticatie zoals Clef Two-Factor Authentication.
Wanneer je WordPress installeert komt daar zogeheten default content mee. Deze zorgt voor vulling van de website. Verwijder dus na een nieuwe installatie alle standaard content onder Berichten, Pagina’s en Reacties.
Verwijder default content zoals Hallo wereld!
Omdat WordPress van origine een blog systeem is, kan er op op pagina’s en berichten gereageerd worden. Gelukkig kan je dit gemakkelijk uitschakelen via Instellingen > Reacties. Hier vink je de optie ‘Sta toe dat bezoekers kunnen reageren op nieuwe artikelen’ uit.
Binnen de instellingen kan je het reageren uitschakelen.
De ondertitel, ook wel tagline genoemd wordt standaard gevoed met de tekst “En nog een WordPress site” en is binnen veel thema’s een terugkerend element. Deze ondertitel word veelal gebruikt om een slogan in te voeren of voor bijvoorbeeld zoekmachine optimalisatie (SEO).
Je kan deze ondertitel gemakkelijk aanpassen via Instellingen > Algemeen.
Gebruik de ondertitel voor een slogan, of gebruik deze als onderdeel van jouw SEO.
Installeer de plugin Yoast SEO. Deze helpt jou met de zoekmachine optimalisatie (SEO) van jouw site, denk hierbij aan:
Met de plugin Yoast SEO maak je jouw site zoekmachine vriendelijk in een handomdraai.
Meld je aan bij Google Analytics en start met het meten van jouw bezoekers.
Er zijn diverse plugins zoals Google Analytics by Yoast waarmee je gemakkelijk de META data van Google Analytics (bijvoorbeeld UA-12345678-1) kan koppelen aan jouw website, zonder hiervoor in de code te hoeven rommelen.
Een voorbeeld van het aantal sessies binnen Google Analytics
Binnen de Permalink instellingen onder Instellingen > Permalinks kun je jouw permalinks beheren. Dit is dé url welke je in de adresbalk van de webbrowser terugziet. Je kunt de opbouw volledig zelf beheren, bijvoorbeeld vanwege zoekmachine optimalisatie of voor het gebruik van mooie URLs.
De optie Berichtnaam is de meest voor de hand liggende permalink optie.
Je wilt dat bezoekers converteren, dus bijvoorbeeld contact met jou opnemen via een contactformulier.
Een eenvoudige, doch makkelijk te gebruiken plugin is Contact Form 7. Naast deze plugin zijn er tientallen alternatieven.
Tip: Gebruik een plugin met een reCAPTCHA mogelijkheid om het versturen van spam drastisch te verminderen.