Home / 5 gave features van de Joomla! Toolkit

5 gave features van de Joomla! Toolkit

27 februari 2018 - 00:00u - 8 minuten leestijd

Goed nieuws voor gebruikers van Joomla! Naast de WordPress Toolkit bieden wij sinds vandaag ook de Joomla! Toolkit aan op onze Private Cloud servers.

De Joomla! Toolkit is een (nieuwe) applicatie welke gebruikt kan worden binnen Plesk. Met de Joomla! Toolkit kan je meerdere Joomla! installaties en extensies eenvoudig én centraal beheren. Ook kan je kwetsbaarheden in je beveiliging opsporen en direct verhelpen.

In dit artikel maken we kennis met 5 gave features van de Joomla! Toolkit;

  1. Installeer Joomla! met één muisklik
  2. Scan voor bestaande Joomla installaties
  3. Update Joomla! en extensies in een handomdraai
  4. Wijzig het wachtwoord van een administrator account
  5. Scan op kwetsbaarheden en scherp de beveiliging aan

Voor het gebruik van de Joomla! Toolkit betaal je een kleine vergoeding per maand. Neem contact op met je accountmanager wanneer je interesse hebt in dit product.

1. Installeer Joomla! met één muisklik

Wanneer je bent ingelogd op Plesk open je de ‘Joomla!’ optie binnen het gewenste hostingpakket.

Joomla Toolkit openen

Klik hier op ‘Install Joomla! Website’ om een nieuwe Joomla! installatie te starten.

Joomla installeren via de Joomla Toolkit

Vervolgens kies je het domein waarop je Joomla! wilt installeren en stel je wat basis instellingen in. Hierna klik je op ‘Install Joomla!’ klikken om de daadwerkelijke installatie te starten.

Joomla installatie configureren via de Joomla Toolkit

Er wordt altijd de meest recente versie geinstalleerd, wel zo logisch. De installatie zelf duurt slechts enkele seconden.

Joomla wordt geinstalleerd

Wanneer de installatie voltooid is, kan je op ‘Admin Dashboard (Back end)’ klikken om in te kunnen loggen op de back-end van Joomla! Je kan dus direct aan de slag!

Inloggen Joomla site via Joomla Toolkit

2. Scan voor bestaande Joomla installaties

Klik op ‘Find Joomla! Websites’ om het hostingpakket te scannen op bestaande Joomla! installaties.

Joomla installeren via de Joomla Toolkit

Vervolgens verschijnt er een schermpje waarbij je de voortgang van het scannen ziet. Afhankelijk van de grootte van het pakket kan dit enkele seconden duren.

Scannen Joomla sites

Nadat het scannen voltooid is, klik je op ‘Reload the page with the updated data’. Hierna zie je (indien van toepassing) de gevonden Joomla! installaties.

Find Joomla Websites

Nu kan je deze installaties ook beheren via de Joomla! Toolkit.

3. Update Joomla! en extensies in een handomdraai

Wanneer een Joomla! installatie niet meer up-to-date is, dan verschijnt het versienummer in het rood.

Oude Joomla versie

Je kan dan op de Joomla! installatie klikken en de update uitvoeren. Vervolgens verschijnt er weer een schermpje waarbij je de voortgang van de update ziet. Dit kan enkele seconden duren.

Ditzelfde kan je ook doen met extensies door op de Joomla! Installatie te klikken, en dan onder het kopje ‘Extension Updates Available’ de gewenste extensies te updaten. De werking is identiek.

Oude extensies Joomla

4. Wijzig het wachtwoord van een administrator account

Met de Joomla! Toolkit kan je ook gemakkelijk het wachtwoord van een administrator account aanpassen. Handig als je deze bijvoorbeeld niet meer weet en ook niet meer bij het e-mailadres kan. Je hoeft dan niet in de database wijzigingen aan te brengen.

Klik op de Joomla! installatie waarvan je het administrator wachtwoord wilt aanpassen. Klik vervolgens op ‘Settings’. Vul nu de gegevens in, wijzig het wachtwoord en klik op ‘Save Settings’. De wijzigingen zijn direct actief.

Administrator wachtwoord Joomla wijzigen via Joomla Toolkit

Let op: de username moet identiek zijn aan de bestaande administrator.

5. Scan op kwetsbaarheden en scherp de beveiliging aan

Misschien wel de belangrijkste feature is die rondom beveiliging. Deze feature biedt jou de mogelijkheid om zonder technische kennis toch de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen te treffen.

Klik op de Joomla! installatie waarvan je de beveiliging wilt aanscherpen. Klik hierna op ‘Security’ om de Joomla! installatie te scannen.

Inloggen Joomla site via Joomla Toolkit

Vervolgens verschijnt er een schermpje waarbij je de voortgang van het scannen ziet. Dit kan enkele seconden duren.

Wanneer het scannen voltooid is, verschijnt er voor iedere onderdeel een icoontje;

  • Een groen vinkje betekent dat de meest gangbare veiligheidsmaatregelen in orde zijn.
  • Een oranje uitroepteken betekent dat er nog wat aanbevelingen zijn.
  • Een rood uitroepteken betekent dat er (kritische) kwetsbaarheden zijn gevonden.

Security Scan Result Joomla

Klik op het icoontje om de beveiliging in te zien en waar nodig aan te scherpen.

Wanneer je op ‘(?)’ klikt zie je tekst en uitleg over de betreffende veiligheidsmaatregel. Voor het gemak hebben wij ze even uitgeschreven;

Database Prefix
De tabellen binnen een Joomla! database hebben standaard de “jos_” prefix. Het is echter verstandig om deze volstrekt willekeurig te maken omdat op deze manier data uit de database kan worden verkregen.

Gebruik je deze optie en heeft jouw database de standaard “jos_” prefix, dan zal deze worden omgezet naar een willekeurige prefix.

Let op: vanaf Joomla! 2.5.x wordt de database prefix al willekeurig gemaakt. Deze optie is dus vooral voor oudere versies handig.

User Name
Deze optie controleert of er geen gebruikers zijn met de naam “admin”, “administrator” of “webmaster” welke administrator rechten hebben. Dit kan in potentie gevaarlijk zijn omdat bij een brute-force attack de username dan al bekend is, en alleen maar het wachtwoord achterhaald hoeft te worden.

Gebruik je deze optie, dan wordt de bestaande gebruiker met naam “admin”, “administrator” of “webmaster” verwijderd en vervangen door een nieuwe gebruiker met een willekeurige gebruikersnaam en wachtwoord.

Let op: vanaf Joomla! 3.0.x zijn gebruikersnamen als “admin”, “administrator” of “webmaster” al niet meer mogelijk. Ook deze optie is dus vooral voor oudere versies handig.

.htaccess
In de standaard .htaccess van Joomla! staan een aantal standaard beveiligingsregels ten behoeve van beveiliging.

Gebruik je deze optie, dan worden de standaard beveiligingsregels ingeschakeld via .htaccess.

Let op: deze optie is alleen mogelijk op Apache webservers. Neem bij een Nginx webserver contact op met onze Service Desk.

SEF URLs
Met de SEF optie kan je zoekmachinevriendelijke URLs creëren.

Gebruik je deze optie, dan wordt de SEF (Search Engine Friendly URLs) optie ingeschakeld om zoekmachinevriendelijke URLs te creëren. Zorg ervoor dat je een werkend .htaccess in gebruik hebt.

Let op: deze optie is alleen mogelijk op Apache webservers. Neem bij een Nginx webserver contact op met onze Service Desk.

GZIP Page Compression
Met de GZIP Page Compression wordt de content van een Joomla! website gecomprimeerd voordat deze van de webserver naar de bezoeker wordt verzonden. Hierdoor wordt de website over het algemeen sneller.

Gebruik je deze optie, dan wordt de GZIP Page Compression ingeschakeld.

Debug Mode
De debug mode binnen Joomla! vertoont debug informatie voor ontwikkelaars. Deze informatie is handig als je aan het ontwikkelen bent, maar de debug informatie wil je niet op een publieke website tonen omdat je misbruik hiermee in de hand kan werken.

Gebruik je deze optie, dan wordt de debug mode binnen de “configuration.php” uitgeschakeld.

Error Reporting
De error reporting binnen Joomla! vertoont foutinformatie op een Joomla! installatie. Deze informatie is handig om fouten op te sporen, maar de fouten wil je niet op een publieke website tonen omdat je ook hiermee misbruik in de hand kan werken.

Gebruik je deze optie, dan wordt de error reporting binnen de “configuration.php” uitgeschakeld.

Latest Core Version
Deze optie controleert of je de meest recente core versie van Joomla! gebruikt. Wij adviseren om Joomla! altijd up-to-date te houden om jezelf te beschermen tegen kwaadwillenden.

Meer weten?

Wil je meer weten over de Joomla! Toolkit of wat RealHosting voor jou kan betekenen? Neem contact op met de afdeling Verkoop voor verder advies en een offerte.

web-monitoring-ok