Home / Situatie rondom domein contacten

Situatie rondom domein contacten

3 april 2013 - 00:00u - 3 minuten leestijd

Op dit moment krijgen wij veel vragen over de domein contacten van internationale domeinnamen. Graag lichten wij de situatie en werking nader toe.

domein2Achterliggende werking van domein contacten

De contactpersonen van iedere domeinnaam worden bijgehouden in een database (zogenaamde “whois”). Zo is duidelijk wie de eigenaar en contactpersoon is voor een domeinnaam. Dit bestaat uit:

  • Houder (eigenaar / owner)
  • Technisch contactpersoon
  • Administratief contactpersoon
  • Financieel contactpersoon

Overdracht gegevens

Op dit moment is het zo dat er voor een domeinbeheerder (provider) geen verplichting is om de gegevens over te dragen bij een verhuizing van een domeinnaam. Dit betekent dus dat in geval van een verhuizing, de contactgegevens leeg kunnen zijn.

In de praktijk blijkt in veel gevallen bij een verhuizing geen contactgegevens zijn ingevoerd. Hierdoor zijn in de database veel domeinnamen administratief zonder contacten vastgelegd.
Echter staat een domeinnaam zonder contactpersonen weer haaks op een andere richtlijn, namelijk dat iedere domeinnaam voorzien moet zijn van geldige contactgegevens. De ICANN (beherende instantie van het Internet) controleert hier regelmatig op en heeft ons geattendeerd op een onvolledige database. In het ergste geval zal een domeinnaam zonder geldige gegevens worden verwijderd van het Internet.
Om te voorkomen dat domeinnamen verwijderd worden, hebben wij namens onze klanten tijdelijke gegevens ingevuld bij de domeincontacten. Hierdoor kan het zijn dat domeinnamen tijdelijk op onze naam zijn gezet in plaats van je eigen naam.

Wat betekent dit voor jou

Je hoeft je op dit moment geen zorgen te maken dat je de domeinnamen kwijtraakt. Wij hebben ervoor gezorgd dat dit niet kan gebeuren. Er is dan ook geen urgente actie noodzakelijk.

Wel adviseren wij om de gegevens te controleren en eventueel te corrigeren. Zo blijf jij de correcte, juridische contactpersoon en eigenaar van de domeinnaam. Controleren doe je zo:

  1. Log in op ons control panel. Als je niet weet hoe dit moet, klik dan hier
  2. Zorg ervoor dat de PowerUser (geavanceerde) mode is ingeschakeld onder de knop Profiel. Als je niet weet hoe dit moet, klik dan hier
  3. Klik daarna onder “Domeinnamen” de juiste domeinnaam aan om te controleren. Als het goed is, heb je hiervan een email ontvangen met een overzicht. Weet je niet hoe je de contacten moet aanpassen, klik dan hier
  4. Het kan heel eventjes duren voordat de gegevens worden doorgevoerd. Je hoeft verder niets te doen!

Wij bedanken je voor je acties.

Pim Directeur en eigenaar

Pim is directeur van RealHosting en sinds 2001 actief in webhosting. Hij is voornamelijk op strategisch niveau actief maar zijn Linux-hart klopt nog steeds.

pim@realhosting.nl - 088-7508918

web-monitoring-ok