Home / Google PageSpeed Insights nu beschikbaar binnen Plesk 17 servers

Google PageSpeed Insights nu beschikbaar binnen Plesk 17 servers

6 maart 2017 - 00:00u - 4 minuten leestijd

Soms heb je het gevoel dat er “meer in het vat zit” en dat een website wel wat sneller kan. Door gebruik te maken van Google PageSpeed Insights kan je de prestaties van jouw website meten. Zo kom je er achter waar de knelpunten zitten, waar je vervolgens op kunt anticiperen.

Sinds vandaag hebben wij Google PageSpeed Insights als extensie geïntegreerd binnen alle Plesk 17 servers. Zo kan je nóg makkelijker de prestaties van jouw website meten. We vertellen je er graag meer over.

Over PageSpeed Insights

Met PageSpeed Insights worden de prestaties van een webpagina op mobiele apparaten en desktopapparaten gemeten. De URL wordt twee keer opgehaald: één keer met een user-agent voor mobiele apparaten en één keer met een user-agent voor desktopapparaten.

Vervolgens geeft de tool een prestatiescore terug. Deze heeft een waarde tussen 0 en 100 punten. Hoe hoger de score hoe beter en met een score van 85 of hoger mag je concluderen dat de webpagina goed presteert. Omdat de techniek achter PageSpeed Insights voortdurend wordt verbeterd, verandert de score wanneer er nieuwe regels worden toegevoegd of wanneer de analyse ervan wordt verbeterd.

Met PageSpeed Insights wordt gemeten hoe de prestaties van de webpagina kunnen worden verbeterd met betrekking tot:

  • tijd voor laden van inhoud boven de vouw: de verstreken tijd vanaf het moment dat een gebruiker een nieuwe webpagina aanvraagt en het moment waarop de browser de inhoud boven de vouw heeft geladen.
  • tijd voor laden van volledige webpagina: de verstreken tijd vanaf het moment dat een gebruiker een nieuwe webpagina aanvraagt tot het moment waarop de browser de webpagina volledig heeft geladen.

Omdat de internetsnelheid van gebruikers kan afwijken, houdt PageSpeed Insights alleen rekening met zaken welke onafhankelijk zijn van de intersnelheid. Je moet dan denken aan de serverconfiguratie, de HTML-structuur van een pagina en het gebruik van externe resources, zoals afbeeldingen, JavaScript en CSS.

Vervolgens geeft de tool enkele suggesties waarmee je de relatieve prestaties van de webpagina kunt verbeteren. De absolute prestaties van de webpagina zijn echter nog steeds afhankelijk van de internetsnelheid van de gebruiker.

Elke suggestie is voorzien van een prioriteitsindicator om het belang van de suggestie aan te geven:

rood uitroepteken rood uitroepteken: Als je dit corrigeert, heeft dit een meetbare impact op de prestaties van de webpagina.
geel uitroepteken geel uitroepteken: Overweeg dit te corrigeren als dat niet al te veel werk is.
groen vinkje groen vinkje: Geen significante problemen gevonden. Je bent goed bezig!

Zo gebruik je PageSpeed Insights in Plesk

Binnen alle Plesk 17 servers hebben wij de PageSpeed Insights extensie ingeschakeld. Je hoeft dus niet meer de website van PageSpeed Insights te raadplegen om de prestaties te kunnen meten. Zo werkt het:

Log in op het controle paneel.
Log in op het controle paneel.

Klik op ‘Hosting’ en vervolgens op de website waarvan je de prestaties wilt meten.
Klik op ‘Hosting’ en vervolgens op de website waarvan je de prestaties wilt meten.

Klik op ‘Aanmelden op de server’. Je wordt nu doorgestuurd naar Plesk.
Klik op 'Aanmelden op de server'. Je wordt nu doorgestuurd naar Plesk.

Klik op ‘Google PageSpeed Insights’.
Klik op 'Google PageSpeed Insights'.

Je ziet eerst de algemene resultaten.
Meet de prestatie van de website.

Daaronder zie je specifiekere resultaten en (waar nodig) verbeteringen per onderdeel.
Daaronder zie je specifiekere resultaten en - waar nodig - verbeteringen.

Meer weten?

Wil je meer weten over Google PageSpeed Insights en hoe je jouw website kan optimaliseren? Neem contact op met de afdeling Verkoop voor verder advies en een offerte.

web-monitoring-ok