Home / Interessante statistieken over .NL-domeinnamen

Interessante statistieken over .NL-domeinnamen

23 juni 2016 - 00:00u - 2 minuten leestijd

Domeinnamen die eindigen op .nl worden op het hoogste niveau beheerd door de Stichting Internet Domein Registratie Nederland, afgekort SIDN. Via een speciale (experimentele) website, publiceert SIDN actuele statistieken over het gebruik van de .nl-zone. En dat is best wel interessant!

nl-domeinnamen

Met meer dan 5,6 miljoen geregistreerde domeinnamen is .nl wereldwijd de 4e grootste country code top-level domain. De groei van .nl-domeinnamen neemt trouwens wel af. In het jaarverslag over 2015 van de SIDN, lezen we dat in 2015 de .nl-zone groeide met 73.000 domeinnamen, ofwel 1,3% groei tegen 2,7% groei in 2014. De rem van de groei wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de beschikbaarheid van nieuwe domein-extensies en door verzadiging van de markt.

Wat kan je zoal op de site vinden:

Aantal .nl-registraties

Via het tabblad Registratie kan je op stats.sidnlabs.nl het verloop zien van het aantal nl.domeinnamen dat wordt geregistreerd. Helaas gaat de geschiedenis slechts terug tot 2014. In juni 2016 is het aantal registraties gegroeid tot ruim 5,6 miljoen!

SIDN: aantal domeinnamen

Aantal unieke .nl-opvragingen

Onder het tabblad DNS is te zien hoeveel keer per dag .NL-domeinnamen (uniek) worden opgevraagd. Op maandag 13 juni was dat bijvoorbeeld ruim 55 miljoen keer!

SIDN: aantal opvragingen

Datasets

Wil je meer met de data doen die SIDN publiceert, dan kan je diverse datasets downloaden via het tabblad Datasets.

Meer info: stats.sidnlabs.nl

web-monitoring-ok