Home / Laadsnelheid webpagina op mobiel apparaat straks ranking factor

Laadsnelheid webpagina op mobiel apparaat straks ranking factor

22 januari 2018 - 00:00u - 3 minuten leestijd

In een blogpost heeft Google aangekondigd dat de laadsnelheid van een webpagina zal meewegen als ranking factor bij zoekopdrachten vanaf een mobiel apparaat. In deze blogpost beschrijf ik wat voor effect deze update kan hebben op jouw ranking en geef ik praktische handvatten voor een snelle mobiele webpagina.

Laadsnelheid webpagina op mobiel apparaat straks ranking factor

Speed Update

De update van Google luistert naar de naam “Speed Update” en zal in juli 2018 worden uitgerold. Goed om te weten dat de update alleen effect heeft op zoekopdrachten vanaf een mobiel apparaat. Dit betekent in de regel dat trage webpagina’s een slechtere ranking zullen krijgen dan snelle webpagina’s. Overigens kan het altijd zo zijn dat een tragere webpagina met relevantere content alsnog een betere ranking heeft.

Het gebruik van snelheid als ranking factor is overigens niet ongebruikelijk. Google gebruikt snelheid al sinds april 2010 als een ranking factor. Dit is echter voornamelijk op desktop computers georiënteerd.

Met deze update zal Google zich nog sterker maken voor gebruikers van mobiele apparaten. Het doel van deze update is dan ook om de ervaring van de gebruiker te verbeteren. Wist je bijvoorbeeld dat meer dan de helft van de (mobiele) bezoekers een webpagina verlaat wanneer deze langer dan drie seconden nodig heeft om te laden?

The average time it takes to fully load a mobile landing page is 22 seconds, according to a new analysis. Yet 53% of visits are abandoned if a mobile site takes longer than three seconds to load. That’s a big problem.

Bron: thinkwithgoogle.com

Laadsnelheid op mobiel apparaat meten

Met een tool als PageSpeed Insights kan je de prestaties van een webpagina analyseren. De tool genereert vervolgens suggesties om de webpagina sneller te maken.


Analyseer met PageSpeed Insights de prestaties van een webpagina.

Een andere tool die je kunt gebruiken is Pingdom Website Speed Test.


Ook met Pingdom Website Speed Test kan je de prestaties van een webpagina analyseren.

Aandachtspunten voor een snelle mobiele webpagina

Een mobiele webpagina moet naast gebruiksvriendelijke (mobile responsive) ook snel zijn. Hieronder een aantal aandachtspunten voor een snelle mobiele webpagina. Voor alle gevallen geldt; hoe lager, hoe beter.

  1. Probeer het aantal verzoeken (requests) onder de 50 te houden
  2. Probeer een webpagina niet groter te maken dan 500KB
  3. Probeer de gemiddelde laadtijd onder de 3 seconden te krijgen
  4. Probeer de time to first byte (TTFB) onder de 1,3 seconden te krijgen

Meer weten?

Wil je meer weten over beter gevonden worden op Google en hoe je jouw website sneller kunt maken? Neem contact op met de afdeling Verkoop voor verder advies.

web-monitoring-ok