Home / Nieuw beleid rondom gTLD verhuizingen per 1 december 2016

Nieuw beleid rondom gTLD verhuizingen per 1 december 2016

13 oktober 2016 - 00:00u - 2 minuten leestijd

Recent heeft de ICANN een aantal wijzigingen aangebracht in de procedure rondom het verhuizen van gTLDs, de niet landgerelateerde domein-extensies. Dit zijn bijvoorbeeld .com en .net maar ook de nieuwe extensies als .shop of .xyz.

Deze wijzigingen zullen vanaf 1 december 2016 van kracht zijn.

Wat gaat er wijzigen?

Zoals je wellicht weet is het hebben van gevalideerde domeincontacten erg belangrijk. Doe je dit niet, dan bestaat namelijk de kans dat jouw domeinnaam uitgeschakeld wordt, en in het ergste geval zelfs vrij komt.

De ICANN streeft naar correcte en up-to-date informatie in de WHOIS data van een domeinnaam. In de zoektocht naar een “100% score” heeft de ICANN besloten om per 1 december 2016 een nieuwe wijziging aan te brengen in de Transfer Policy. Je kunt de volledige Transfer Policy terugvinden op de website van de ICANN.

Het komt er grofweg op neer dat wanneer je een voornaam, achternaam, bedrijfsnaam of e-mailadres wijzigt in de houdergegevens van een domeinnaam, je deze domeinnaam niet kunt verhuizen voor een periode van 60 dagen. Deze 60 dagen blokkade wordt momenteel al toegepast na een nieuwe registratie of verhuizing, maar dus binnenkort ook na een houderwijziging.

In de praktijk

In de praktijk zou je hier hinder van kunnen ondervinden wanneer je een domeinnaam wilt verhuizen. Vaak kom je er namelijk tijdens een verhuizing achter dat het e-mailadres niet (meer) klopt. Je moet namelijk een verhuizing bevestigen op het e-mailadres van de domeinnaamhouder.

In veel gevallen betekent dit dat je het e-mailadres aanpast, met als gevolg dat je 60 dagen moet wachten. Vervolgens kan je de verhuizing nogmaals in dienen.

Wat moet ik doen?

Zorg er voor dat de domeincontacten van jouw domeinnaam gevalideerd zijn en dat alle informatie up-to-date is. Op https://realhosting.nl/helpdesk/hoe-valideer-ik-mijn-domein-contacten/ leggen we stap voor stap uit hoe je dit kunt doen.

web-monitoring-ok