Home / Nieuwe generieke domeinnamen: kansen voor domainers?

Nieuwe generieke domeinnamen: kansen voor domainers?

22 juli 2015 - 00:00u - 5 minuten leestijd

Handel in de in- en verkoop van domeinnamen – ook wel domaining genoemd – is hot. Al jaren is de prijs van dit virtueel vastgoed stijgende. Wie in de jaren ’90 een mooie .com registreerde kan daar nu veel geld mee verdienen.
Welke invloed heeft de komst van nieuwe domein extensies (gTLDs) hierop en welke kansen liggen hier voor domainers?

Nieuwe generieke domeinnamen kansen voor domainers

Wat is een domainer?

Een domainer is iemand die handelt in de in- en verkoop van domeinnamen met als doel: geld verdienen.
Vaak gebeurd dit op een van de volgende manieren:

  • Een domeinnaam wordt aangekocht en vervolgens – soms wel enkele jaren later – weer verkocht voor een hoger bedrag.
  • Domeinnamen met typefouten (typo domeinen) worden aangekocht om zo bezoekers naar een advertentie pagina door te sturen.
  • Er wordt gespeculeerd op nieuwe producten in de markt (bijvoorbeeld smartwatch) of nieuwe (afkortingen) bedrijfsnamen.
  • Domeinnamen die opgeheven zijn worden via een backorder geregistreerd en de bezoekers (via backlinks) worden naar een advertentie pagina doorgestuurd.
  • Domeinbemiddeling voor commerciële bedrijven (eindgebruikers). Lees meer: https://realhosting.nl/domeinnamen/bemiddeling/

Investeren in domeinnamen

In de jaren ’90 toen het internet net in opkomst was, waren .com domeinnamen nog relatief duur. Prijzen van $ 100,- per jaar waren eerder regel dan uitzondering. Tegenwoordig zijn de prijzen natuurlijk lager en is het makkelijker te investeren in domeinnamen.

Helaas is het wel zo dat vrijwel alle generieke .com domeinnamen reeds vergeven zijn en alle 2, 3 en 4 letter .com domeinnamen ook niet meer te registreren zijn. Andere extensies kunnen interessant zijn. Een .nl domein is naast .net en .org een andere TLD waarin veelvuldig gehandeld wordt.

Duurste domeinnaam
In 2010 wisselde insurance.com van eigenaar voor het duizelingwekkende bedrag van $35.600.000 en is daarmee de duurste domeinnaam ooit.

Secondary market

De meest verstandige keuze is een investering in de secondary market. Hierbij koop je domeinnamen van andere aanbieders en verkoop je deze later aan een andere domainer of eindgebruiker. Vaak is hierbij de investering hoger en is de return on investment redelijk in te schatten, dit omdat de domeinnaam al een bepaalde waarde vertegenwoordigd.

Voorbeeld
Je koopt een .com domeinnaam voor € 1.000 en verkoopt deze 5 jaar later voor € 2.000. Minus de registratiekosten van 5 jaar kom je dan toch op een winst van ongeveer € 900, dat is een mooie return on investment.

Primary market

Met de komst van nieuwe domein extensies is het ook interessant om in de primary market te investeren. Hierbij registreer je nieuwe domeinnamen welke nog vrij zijn. Deze verkoop je vervolgens door aan een andere domainer of eindgebruiker. De return on investment is hier moeilijk in te schatten, we weten immers niet hoe de markt zich beweegt over pakweg 10 jaar. De investering kan hier hoog zijn, dat is namelijk volledig afhankelijk hoeveel de registratiekosten zijn en hoe lang je een domeinnaam registreert.

Voorbeeld
Je registreert een gTLD domein voor € 25 per jaar, de kosten na 5 jaar staan dan op € 125 zonder kans op succes. Wanneer je de domeinnaam dan verkoopt voor € 250, dan verdubbel je jouw investering. En wanneer iemand jouw domeinnaam koopt voor € 1.250, dan vertienvoudigd je jouw investering. Helaas zit er ook een keerzijde aan, als er namelijk geen markt voor is dan heb je alleen kosten en geen opbrengst.

.xyz de toekomst?
De nieuwe extensie .xyz wordt door velen gezien als de ‘opvolger’ van de .com extensie. Van alle nieuwe gTLDs is deze met 16.5% met stipt de populairste extensie.
Bron: https://ntldstats.com/

Kansen met nieuwe generieke domeinnamen

Met de komst van nieuwe generieke domeinnamen is de markt weer volop in beweging. Bij de lancering van een nieuwe extensie is er altijd een sunrise periode, landrush periode en general availability periode. Veel mooie extensies zijn dan al vergeven aan de ‘rechthebbende’ alvorens deze publiek beschikbaar zijn voor de markt. Dit zijn voornamelijk merken en bedrijven die bepaalde domeinnamen geregistreerd hebben.

Dat neemt niet weg dat er nog veel generieke en korte extensies vrij zijn. Met bijna 7 miljoen gTLDs is dit nog een onverzadigde markt.

Daarbij komt kijken dat nieuwe gTLDs nog lang niet allemaal uitgegeven zijn en internetgebruikers nog niet heel erg bekend zijn hiermee. Het zal tijd kosten alvorens extensies als .photography of .xyz door internetgebruikers herkent worden als webadres. Dit biedt voor durfinvesteerders, waar wacht je nog op?

Controleer of jouw domein nog beschikbaar is

Begrippenlijst

Domaining
Zo noemen we de handel in de in- en verkoop van domeinnamen.

Domainer
Zo noemen we iemand die handelt in de in- en verkoop van domeinnamen.

gTLD 
Generic Top Level Domain, dit zijn domein extensies die niet landgerelateerd zijn.

Typo domeinen
Domeinnamen met typefouten hierin, men maakt nog wel eens een typefout in de domeinnaam.

Backlinks
Links die naar een bepaalde domeinnaam verwijzen vanaf een andere website.

Primary market
De markt waarin domeinnamen nog vrij ter registratie zijn.

Secondary market
De markt waarin domeinnamen niet meer vrij ter registratie zijn.

Return on investment (ROI)
De winst die behaalt kan worden bij een bepaalde investering.

Sunrise
Periode waarbij merkhouders bepaalde domeinnamen kunnen aanvragen.

Landrush
Periode waarbij geïnteresseerden bepaalde domeinnamen kunnen aanvragen. Vaak worden deze per opbod verkocht.

General Availability
Periode waarin een domein extensie beschikbaar wordt gesteld voor het gehele publiek.

Ook domainer worden of eerst advies?

Geïnteresseerd geraakt in de wondere wereld van domaining en wil je dat wij voor jou bemiddelen in overnames? Neem dan contact met ons op via 088 – 750 8918, of mail naar: info@realhosting.nl

web-monitoring-ok