Home / Nieuwe gTLD extensies: de stand van zaken

Nieuwe gTLD extensies: de stand van zaken

23 januari 2012 - 00:00u - 4 minuten leestijd

Wellicht heeft u het in de media al opgepikt. Het ICANN (“de baas” op het Internet) heeft de registratie van gTLDs vrijgegeven. Wat houdt dit in en betekent het voor het Internet? En kan ik ook zelf zo’n extensie registreren?

Rol van ICANN en TLDs

Domeinnamen

In principe is het ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) de onafhankelijk beheerder van het Internet. Om het overzicht te bewaken en landen enige soevereiniteit te geven, zijn de extensies (“1st level” of “Top Level”) opgedeeld in twee categorieën.

De eerste categorie zijn de ccTLDs (country code top-level domains) welke worden toegewezen aan specifieke landen. Zo kent Nederland bijvoorbeeld de .NL extensie en België de .BE extensie. De landen bepalen vervolgens zelf hoe ze de uitgifte van hun extensie willen regelen. Er bestaan ongeveer 250 ccTLDs.

Daarnaast bestaan er gTLDs (generic top-level domains). Dit zijn algemene extensies welke niet zijn gebonden aan een bepaald land. Bekendste voorbeeld hiervan is .COM, maar bijvoorbeeld ook .AERO (luchtvaart) en .EDU (onderwijs). In totaal zijn er momenteel zo’n 25 gTLDs.
Van de bijna 300 bestaande TLDs kunt u zo’n 90% via ons vastleggen.

Nieuwe TLDs

Nu het Internet steeds meer wordt gebruikt, zijn domeinnamen steeds schaarser. Zeker bij .COM (zo’n 100 miljoen!) maar ook bij .NL (bijna 5 miljoen) zijn al veel namen bezet. Bovendien willen mensen ook meer vrijheid in het kiezen van een extensie. Zo is recent de .xxx gelanceerd voor de erotische sector. Maar waarom die sector wel en bijvoorbeeld de restaurantbranche niet? Hierover wordt al jaren gediscussieerd.
Na jarenlange druk is de ICANN akkoord gegaan met het “vrijgeven” van de extensies. Vrijgeven tussen haakjes, want het is wel aan regels gebonden om chaos te voorkomen.

Ik wil een .mijnnaam! Hoe kan ik dat doen?

In de periode tot 12 april 2012 heeft het ICANN inschrijvingen voor nieuwe gTLDs geopend. In principe kan iedereen dus nu een eigen gTLD aanvragen. Wordt dat toegewezen, kunt u zelf bepalen hoe u omgaat met uw eigen domeinextensie. U bepaalt zelf wat u ermee doet en tegen welke prijs u eventueel domeinnamen uitgeeft.
Tot zover het goede nieuws. Nu het slechte nieuws. Het aanvragen van een eigen gTLD is een zeer ingewikkeld proces. De “richtlijnen” bevatten ruim 350 pagina’s. Wij kunnen u eventueel ondersteunen met de aanvraagprocedure omdat wij samenwerken met een Partner welke meerdere TLDs beheert. De doorlooptijd is ook fors: rekent u op een periode tot 2 jaar. De opstartkosten zijn ongeveer 200.000 Euro, plus de kosten voor de technische infrastructuur en de jaarlijkse kosten voor het operationeel houden.

Verwachtingen

Het ICANN geeft aan dat ze tussen de 300 en 1.000 aanvragen kunnen verwerken, maar beperkt het in eerste instantie tot 500 stuks. Veel partijen hebben al aangekondigd een aanvraag in te dienen. Dit gaat met name om steden (zoals .NYC en .BERLIN) maar ook om algemene zaken zoals .SPORT. Bovendien verwacht ik dat de grotere organisaties met Internetambities ook een aanvraag zullen indienen. Zoals .GOOGLE en .APPLE bijvoorbeeld. Al is het alleen maar om hun naam te beschermen op het Internet.
De meeste mensen zullen in de toekomst nog steeds de bekendste extensies zoals .nl, .eu en .com blijven gebruiken. Daar denkt de bezoeker als eerste aan bij het gaan naar een website. Maar we kunnen wel vaststellen dat de openstelling van de gTLDs een nieuwe wending zal geven aan domeinnamen. Wij verwachten binnen enkele jaren toch wel enkele honderden nieuwe, algemene extensies.

Voor eindgebruikers en kleinere tussenpartijen (zoals webdesigners) is door de bomen het bos niet meer te zien. De positie van grotere hostingpartijen zoals RealHosting zal hiermee nog belangrijker worden. Wij zien het als onze taak als specialist om de kennis, procedures, regels en leveranciers op dit vlak bij te houden zodat u dat niet hoeft te doen. Zodra wij meer informatie beschikbaar hebben zullen wij dit uiteraard met u delen.

Mocht u verder willen lezen, kunt u hier de aanvraagprocedure bekijken:
http://www.icann.org/en/topics/new-gtlds/rfp-clean-30may11-en.pdf

Pim Directeur en eigenaar

Pim is directeur van RealHosting en sinds 2001 actief in webhosting. Hij is voornamelijk op strategisch niveau actief maar zijn Linux-hart klopt nog steeds.

pim@realhosting.nl - 088-7508918

web-monitoring-ok