Home / RealHosting is #OveropIBAN

RealHosting is #OveropIBAN

19 augustus 2013 - 00:00u - 5 minuten leestijd

Alle betaalproducten, zoals de overschrijving, Acceptgiro en Incasso worden vervangen door producten die voldoen aan de regels voor SEPA, de Single Euro Payments Area. SEPA heeft tot doel om alle eurobetalingen in Europa te standaardiseren zodat er geen verschil meer is tussen een binnenlandse betaling en een eurobetaling van of naar andere Europese landen. Per 1 februari 2014 komt het oude betalingssysteem in Nederland te vervallen. Vanaf dat moment kan alleen nog maar dmv de SEPA betaald worden.

De overgang naar één uniforme betaalmarkt voor de euro (de Single Euro Payments Area of SEPA) houdt in dat betaalrekeningen in heel Europa op dezelfde eenvoudige manier bereikbaar moeten zijn. Dat is nodig om geen verschillen meer te hebben tussen binnenlandse en grensoverschrijdende eurobetalingen in Europa. Daarom moeten voor eurorekeningen in heel Europa internationale bankrekeningnummers (IBAN) gehanteerd worden. Daarnaast is voor de onderlinge verwerking van betalingen tussen banken een bankidentificatiecode (BIC) nodig. Ook voor binnenlandse betalingen moet een IBAN gebruikt worden. De BIC is een code om bij de verwerking van een transactie de juiste bank of vestiging van een bank te bereiken; deze is dus alleen van belang voor de interbancaire verwerking en zal door de banken toegevoegd worden.

Een Nederlandse IBAN is het huidige rekeningnummer, voorafgegaan door de landcode NL, een 2-cijferig controlegetal en de (verkorte) naam van bank. Het Nederlandse IBAN ziet er bijvoorbeeld voor rekeningnummer 123456789 als volgt uit:

Hoe-is-IBAN-opgebouwd

bron: betaalvereniging.nl

Wat betekent dit voor onze klanten?

Onze klanten zullen bij het betalen van de factuur het IBAN rekeningnummer van RealHosting moeten gaan gebruiken. Tot 1 februari 2014 kan nog het oude rekening nummer worden gebruikt daarna niet meer. Het is dus aan te bevelen om jezelf al direct aan te leren om de IBAN rekeningnummers te gaan gebruiken bij het maken van een overboeking. Wanneer je dit lastig vind kan je er natuurlijk voor kiezen om een machtiging af te geven dan weet je zeker dat ook straks de betaling op tijd binnenkomt.

Voor de klanten welke een incassomachtiging hebben afgegeven, hebben wij alle rekeningnummers reeds omgenummerd naar de nieuwe standaard. Dit kan je terugvinden in het controle paneel als je klikt op profiel en vervolgens naar betaalinstellingen gaat. Hier zie je ook het historische rekeningnummer als het nieuwe IBAN rekeningnummer. Wat nieuw is bij het afgeven van een incasso, is dat wij verplicht zijn om de BIC code mee te geven in de incasso-opdracht. Ook deze hebben wij reeds opgezocht en ingevuld. Wanneer je hier geen informatie ziet staan dan is er geen machtiging afgegeven en kun je dit alsnog doen.

Schermafbeelding 2013-08-18 om 10.09.25

Wat moeten de Partners doen?

De Partners van RealHosting welke nu de incassomodule gebruiken om voor hun klanten te incasseren moeten ook nog iets doen. Wij hebben al wel de rekeningnummers van hun klanten omgenummerd en de BIC codes opgezocht. De Partner kan bij betaalinstellingen de SEPA incasso activeren. Op dit moment ondersteunen we het XML-PAIN.008.001.02 formaat. Uit onderzoek is gebleken dat vrijwel alle banken dit formaat ondersteunen. Uiteraard hebben we dit nog niet bij alle banken kunnen testen dus we horen graag van onze Partners tegen welke problemen je aan loopt.

Checklist voor de Partner

1 Vraag bij je bank een SEPA incassocontract aan
2 Informeer je klanten over de overgang naar SEPA / IBAN (gebruik op twitter hashtag: #overopiban)
3 Op de overeenkomst welke je van de bank hebt ontvangen staat een Incassant ID. Bewaar deze goed evenals de datum waarop het contract is afgegeven of ingaat
4 Schakel in het controle paneel de SEPA / IBAN incasso optie aan. Op het moment dat je deze optie inschakelt wordt CLIEOP3 automatisch uitgeschakeld. Mocht er een fout optreden bij het verzenden van het XML bestand bij de bank dan kan je altijd terugvallen op CLIEOP3 door de SEPA / IBAN incasso uit te schakelen.
5 In de omschrijving welke de klant op zijn bankafschrift te zien krijgt zal standaard het klantnummer en het factuurnummer worden opgenomen. Bedenk even wat je hier aan toe wilt voegen als vaste omschrijving en vul deze in bij de instellingen

De Partner kan deze incasso module activeren door te gaan naar systeem –> controle paneel –> betaalinstellingen. De onderste optie activeert de SEPA / IBAN Incasso module

Schermafbeelding 2013-08-18 om 11.02.06

Zodra je de incassomodule activeert kan je onderstaande velden invullen. Omdat wij niet kunnen controleren wat je invult is het van belang dat alle informatie juist wordt overgenomen uit het incassocontract die je van de bank krijgt. Wanneer informatie ontbreekt of onjuist is zal de incasso mislukken.

Partner sepa instellingen

Pim Directeur en eigenaar

Pim is directeur van RealHosting en sinds 2001 actief in webhosting. Hij is voornamelijk op strategisch niveau actief maar zijn Linux-hart klopt nog steeds.

pim@realhosting.nl - 088-7508918

web-monitoring-ok