Home / Pas op voor domeinfraude via telefonische acquisitie

Pas op voor domeinfraude via telefonische acquisitie

12 november 2014 - 00:00u - 3 minuten leestijd

Update 13-10-2015: Het tv programma Opgelicht?! heeft in de uitzending van 13 oktober aandacht geschonken aan deze vorm van fraude.

Pas op voor domeinfraude via telefonische acquisitie
Bekijk hier het fragment: http://opgelicht.avrotros.nl/uitzending/uitzending-gemist/13-10-2015/fragment/1391/

Recentelijk zijn meerdere klanten van ons benaderd door het bedrijf TIPO. Dit bedrijf vertelt dat de domeinnaam die zij nu afnemen, vrij is in een andere extensie (bijvoorbeeld .com of .eu). Er wordt vervolgens verteld dat iemand anders deze extensie wilt registreren maar dat zij het eerste recht hebben om te ‘kiezen’.

Deze telefonische acquisitie is een vorm van internetfraude, ook wel cybersquatting genoemd.

Als domeinnaamhouder staat jouw informatie in de zogeheten WHOIS.
Zoals eerder vermeld zijn er bedrijven die spookfacturen versturen in de hoop dat je deze betaalt en zo dus een dienst aangaat.
We hebben helaas geconstateerd dat dit ook steeds vaker telefonisch gedaan wordt, zoals nu door het bedrijf TIPO.

Wat gebeurt er?

Je wordt door iemand gebeld die jou vertelt dat je de domeinnaamhouder bent van een bepaalde domeinnaam. Deze persoon vertelt jou dat iemand dezelfde domeinnaam wil vastleggen onder een andere extensie maar vanwege wettelijke bepalingen jij als eerste het recht heb om te ‘kiezen’. Ze proberen je dan over te halen om een akkoord op de domeinregistratie te geven welke je vervolgens tegen een veel hoger tarief vastlegt voor de duur van 10 jaar (vaak meer dan € 350,-).

Wat moet ik doen?

Kap het gesprek af en geef aan dat je geen interesse hebt, ze zullen dan in veel gevallen gewoon doorgaan naar het volgende slachtoffer. Wil je er zeker van zijn dat niemand anders de domeinnaam registreert, neem dan direct contact met je hostingprovider (RealHosting) op zodat wij de domeinnaam direct voor je kunnen registreren.

Tips om domeinkaping te voorkomen

  • Is jouw onderneming in andere landen actief, registreer dan ook deze extensies van deze landen.
  • Registreer jouw domeinnaam in meervoud en in enkelvoud (indien de naam dit vereist)
  • Registreer jouw domeinnaam met en zonder streepje (indien de naam dit vereist)
  • Laat jouw (bedrijfs)naam deponeren als merkrecht. Zo kun je aantonen dat je (meer) recht hebt op een bepaalde domeinnaam.

Neem bij twijfel altijd contact met ons op, een gewaarschuwd mens telt immers voor twee!

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met onze servicedesk via servicedesk@realhosting.nl.

web-monitoring-ok