Home / Search Replace DB: handige tool voor WordPress verhuizingen

Search Replace DB: handige tool voor WordPress verhuizingen

24 juli 2015 - 00:00u - 4 minuten leestijd

Regelmatig krijgen wij vragen van WordPress gebruikers hoe zij gemakkelijk het webadres van hun website aan kunnen passen. Nu kan je dit natuurlijk gemakkelijk binnen de instellingen van WordPress aanpassen maar daarmee ben je er nog niet. Veel verwijzingen en linkjes staan immers naar het oude webadres. Een find/replace op alle tabellen in de database doet vaak meer dan je lief is, je kan immers zo bepaalde strings om zeep helpen waardoor jouw thema niet goed functioneert. En je zit er ook niet op te wachten om nou iedere tabel handmatig na te lopen, laat staan handmatig aan te passen.

Interconnect IT heeft hier een mooi (gratis!) product voor ontwikkeld: Search Replace DB

Omdat wij veel ervaring hebben met dit probleem vertellen we je in dit artikel hoe je gemakkelijk een find/replace kan doen op een WordPress database met Search Replace DB. Je kan zo gemakkelijk je webadres aanpassen maar ook bijvoorbeeld http vervangen door https.

1. Download Search Replace DB naar jouw computer

Voordat je kan starten moet je Search Replace DB eerst downloaden.
Dit kan je doen via: https://interconnectit.com/products/search-and-replace-for-wordpress-databases/.

Op moment van schrijven gebruiken wij versie 3.1.0.

2. Upload Search Replace DB naar de hosting omgeving

Wanneer je Search Replace DB hebt gedownload zal je deze via FTP moeten uploaden naar de hosting omgeving.

Upload Search Replace DB naar de hosting omgeving

3. Roep het webadres aan

Vervolgens roep je het webadres aan met hierachter de naam van de map.
Bijvoorbeeld: realhosting.nl/Search-Replace-DB-master

4. Vul de gewenste waardes in

Vervolgens verschijnt onderstaand scherm in beeld. Zoals je kan zien haalt het systeem automatisch de database gegevens op uit de wp-config.php.

Search Replace DB

Tips

  • Controleer met een dry run eerst of alles goed gaat.
  • Maak back-ups van de database alvorens je een live run doet. Dit kan gemakkelijk met de database back-up tool via het controle paneel.
  • Wanneer jouw admin e-mailadres eindigt op de oude domeinnaam kan je het beste de wp_users tabel excluden, ander wordt deze namelijk ook aangepast.
  • Wanneer je een omzetting doet van http naar https, dan doe je er verstandig aan om het hele webadres te benoemen (voorbeeld http://realhosting.nl) omdat je per abuis ook andere links kan aanpassen.

5. Doe de live run

Wanneer je alles hebt ingevuld doe je de live run, nu worden er aanpassingen gedaan op de database. Het kan enkele seconden duren alvorens alles afgerond is, dit is een afhankelijk van de grootte van de WordPress site.

Live run wordt gestart

Wanneer de live run is afgerond zie je een overzicht met de tabellen en welke aanpassingen hierin gedaan zijn.

Live run

6. Test of de mutatie succesvol is en verwijder de map

Nadat je de live run hebt gedaan test je of alles succesvol is geweest door de website grondig door te lopen en bijvoorbeeld linkjes en modules te testen. Hierna verwijder je de map weer van de hosting omgeving.

Nog vragen of kom je er niet uit?

Kom je er niet uit of heb je nog verdere vragen? Neem dan contact op met een van onze WordPress experts van de ServiceDesk.

web-monitoring-ok