Home / SSL-certificaat: standaard of uitgebreid

SSL-certificaat: standaard of uitgebreid

23 juni 2016 - 00:00u - 3 minuten leestijd

Steeds meer websites stappen over op een beveiligde verbinding via SSL. Voordelen: het garandeert de echtheid van de website bij de bezoeker. De browser van de bezoeker zal het SSL-certificaat van de website namelijk valideren bij de uitgevende instantie. Is dit in orde, dan verschijnt het slotje in de adresbalk. Is het certificaat ongeldig of verlopen, wordt vaak een rode waarschuwing weergegeven. De gegevens tussen de bezoeker en website worden daarnaast gecodeerd uitgewisseld. Hierdoor kunnen persoons- en betaalgegevens onderweg niet worden afgeluisterd.

SSL RealHosting

Het gebruik van een SSL-certificaat wekt vertrouwen bij de bezoeker, die daardoor makkelijker zijn gegevens zal invullen! Ook Google geeft de voorkeur aan websites met een certificaat. Als je een SSL-certificaat wilt gebruiken, dan heb je de keuze uit een standaard SSL-certificaat of een uitgebreid gevalideerd SSL-certificaat. Wat is het verschil?

SSL verplicht bij verzenden persoonlijke gegevens

Verwerk je persoonlijke gegevens via je website, dan moet je zeker een beveiligde verbinding gebruiken. Sterker nog: het is wettelijk verplicht om het gegevenstransport van persoonlijke gegevens te versleutelen door middel van het SSL-protocol. Het gebruik van een SSL-certificaat is een van de makkelijkste (en goedkoopste) maatregelen die je kunt nemen.

SSL onbeveiligde verbinding
Onbeveiligde SSL-verbinding

Standaard SSL-certificaten en uitgebreid gevalideerde SSL-certificaten

Als je besluit om een SSL-certificaat te koppelen aan je website, dan heb je grofweg de keuze uit twee type certificaten:

  • Standaard SSL-certificaat
  • Uitgebreid gevalideerd SSL-certificaat

Standaard SSL-certificaat

Een standaard SSL-certificaat bevat o.a. over de domeinnaam, over de instantie die het certificaat heeft uitgegeven en over de geldigheidsduur. Het certificaat is herkenbaar aan het slotje in de adresbalk.

Standaard SSL-certificaat
Standaard SSL-certificaat
Wat wordt o.a. gecontroleerd:

  • Gevevens domeinnaamhouder

Het standaard SSL-certificaat is wereldwijd het meest gebruikt en biedt professionele SSL-beveiliging. Dit type certificaat is geldig voor 1 domeinnaam, bijvoorbeeld realhosting.nl. Een standaard SSL-certificaat kost €30,- per jaar.

Uitgebreid gevalideerd SSL-certificaat

Bij een uitgebreid gevalideerd SSL-certificaat (afkorting: EV-certificaat) worden de identiteitsgegevens van de aanvragen strenger gecontroleerd. Dit certificaat is ook veel duidelijker zichtbaar aan de hand van een groene balk in de adresbalk met de bedrijfsnaam van de aanvrager.


SSL EV-certificaat
SSL EV-certificaat
Wat wordt o.a. gecontroleerd:

  • Gegevens van de domeinaamhouder
  • De KvK-gegevens
  • Telefonische validatie van het officiële telefoonnummer van de aanvragen
  • Controle of er niet eerder certificaten zijn ingetrokken
  • Getekende overeenkomst

Omdat de identiteit van de aanvrager uitgebreider worden gecontroleerd zijn de kosten hoger en duurt de aanvraag gemiddeld ook langer.

De versleuteling van een EV-certificaat verschilt verder niet van een standaard certificaat. Alleen de eisen m.b.t. de identiteitscontrole verschillen. Een EV-certificaat is geldig voor één domeinnaam. Een EV-certificaat kost €150,- per jaar.

Wildcard
Een certificaat is geldig voor één domeinnaam. Wil je hetzelfde SSL-certificaat gebruiken voor meerdere subdomeinen (b.v. www.domeinnaam en helpdesk.domeinaam.nl) dan heb je een zogenaamd Wildcard SSL-certificaat nodig. Een Wildcard SSL-certificaat kost €80,- per jaar.

SSL-certificaat aanvragen

* genoemde prijzen zijn exclusief BTW.

web-monitoring-ok