Een domeinnaam is voor veel bedrijven meer dan een webadres, het is een merk. Je wilt dan ook voorkomen dat hier iets mee gebeurt. Gelukkig zijn er meerdere manieren om jouw domeinnaam te beschermen tegen kwaadwilligen.
Week 41 (6 tot en met 12 oktober) staat jaarlijks in het teken van de nationale Week van de Veiligheid. Van oudsher richt de week zich op ondernemers, met als doel het thema preventie extra onder de aandacht te brengen. Zodat ook ondernemers hun eigen rol (blijven) pakken om criminaliteit tegen te gaan.
Meer info: http://www.hetccv.nl/dossiers/week-van-de-veiligheid/index
RealHosting kent als geen ander de gevaren op en rondom het internet. Daarom brengen wij in de Week van de Veiligheid iedere dag een interessant onderwerp aan bod.
Vandaag in de schijnwerpers: Bescherm je domeinnaam
Sommige domeinnamen zijn dusdanig belangrijk voor jouw onderneming dat jij als houder (“eigenaar”) maximale controle over deze domeinnamen wilt hebben. Je wilt zeker weten dat er geen wijzigingen plaatsvinden zonder jouw expliciete akkoord.
De SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) biedt met “.nl Control” een oplossing om jouw .nl domeinnamen te beschermen. Mocht een wijziging plaatsvinden (bijvoorbeeld wijzigen van de contactgegevens of aanpassen van nameservers), dan neemt SIDN direct contact met jou op om dit te controleren. Zo kunnen er zonder jouw akkoord geen mutaties plaats vinden op de domeinnaam, wel zo veilig!
Meer informatie over .nl Control vind je op de website van SIDN.
.nl Control aanvragen
Wil je jouw domeinnaam beschermen met .nl Control? Neem dan contact op met onze servicedesk via servicedesk@realhosting.nl.
Het DNS protocol zorgt voor de vertaling van een domeinnaam naar een IP-adres. Dit protocol is behoorlijk oud en is daarom niet ontworpen met de uitdagingen van de wereld vandaag. DNSSEC is een uitbreiding op het DNS protocol. DNSSEC staat voor Domain Name System Security Extensions.
DNSSEC voorziet de DNS records van een digitale handtekening, zodat de aanvrager kan controleren of het antwoord dat terugkomt, authentiek is. Het ‘spoofen’ van DNS, of zogeheten cache-poisoning, is hierdoor niet langer meer mogelijk.
Lees hier meer over DNSSEC en hoe je jouw domeinnaam kunt beveiligen.
DNSSEC op .nl domeinnamen
Er bestaan meer dan 5,5 miljoen .nl domeinnamen, hiervan gebruiken er ongeveer 34% DNSSEC.
RealHosting voorziet domeinnamen, waar mogelijk, automatisch van DNSSEC. Dit geldt inmiddels voor 66% van de domeinnamen die wij beheren.
Schermafdruk sidn.nl d.d. 25-09-2014
Cybersquatting is de term die gebruikt wordt voor domeinkaping.
Het voornaamste doel hiervan is bezoekers omleiden naar een andere website, bijvoorbeeld de website van de concurrent of een pagina vol met advertenties. Domeinkapers registreren ook domeinnamen om deze vervolgens tegen een veel hoger tarief te verkopen aan iemand die daar belang bij heeft.
Enkele voorbeelden van domeinkaping (cybersquatting) zijn:
Tips om domeinkaping te voorkomen
Tot slot, zorg er ten alle tijde voor dat de WHOIS up to date is en dat jouw domein contacten gevalideerd zijn.
Jouw merknaam is een belangrijk goed, dat je graag optimaal beschermt. Natuurlijk offline, maar tegenwoordig vooral ook online. De SIDN Domeinnaambewakingsservice (DBS) helpt je bij het monitoren van domeinnaamregistraties die sterk lijken op jouw merknaam. DBS is interessant voor bedrijven, organisaties en overheden met een sterk merk, een sterke reputatie of met een e-commerce site/portal waar waardevolle gegevens of persoonsgegevens worden verwerkt.
Meer informatie over Domeinnaambewakingsservice vind je op de website van SIDN.
Domeinnaambewakingsservice aanvragen
Wil je jouw merknaam beschermen met DBS? Neem dan contact op met onze servicedesk via servicedesk@realhosting.nl.
Wanneer je een domeinnaam opzegt dan komt deze in de meeste gevallen in quarantaine (redemption) te staan. Deze quarantaine periode is bedoelt als afkoelperiode om de domeinnaamhouder de mogelijkheid te geven om de opheffing terug te draaien. Het kan immers zijn dat door een menselijke of technische fout een domeinnaam is opgezegd. Als een domeinnaam in quarantaine staat werkt de website en e-mail niet meer, jij wordt dan geacht dit te constateren en hier actie op te ondernemen mocht je per abuis een domeinnaam opgezegd hebben.
De quarantaine periode verschilt per extensie maar is doorgaans 40 dagen (.nl) en 60 dagen (.com). Let op, er zijn extensies die géén quarantaine periode hebben zoals bijvoorbeeld .dk.
Backordering (ook wel dropcatching genoemd) is de term die gebruikt wordt voor het registreren van domeinnamen vlak nadat deze vrij gekomen zijn uit quarantaine. In veel gevallen zelfs enkele minuten na het vrijkomen – men is er snel bij!
Vaak vertegenwoordigen deze domeinnamen een waarde en kan er geld mee verdient worden, bijvoorbeeld door er een advertentiepagina achter te plaatsen.
Enkele voorbeelden van domeinnamen die een interessante ‘prooi’ zijn in het kader van dropcatching zijn:
Het backorderen van domeinnamen gaat veelal geautomatiseerd, zo worden ‘mooie’ domeinnamen vaak direct geregistreerd nadat deze vrij gekomen zijn.
Als domeinnaamhouder staat jouw informatie in de zogeheten WHOIS.
Zoals eerder vermeld zijn er bedrijven die spookfacturen versturen in de hoop dat je deze betaald en zo dus een dienst aangaat.
We hebben helaas geconstateerd dat dit ook steeds vaker telefonisch gedaan wordt.
Wat gebeurt er
Je wordt door iemand gebeld die jouw vertelt dat je de domeinnaamhouder bent van een bepaalde domeinnaam. Deze persoon vertelt jou dat iemand dezelfde domeinnaam wilt vastleggen onder een andere extensie maar vanwege wettelijke bepalingen jij als eerste het recht heb om te ‘kiezen’. Ze proberen je dan over te halen om een akkoord op de domeinregistratie te geven welke je vervolgens tegen een veel hoger tarief vastlegt voor de duur van 10 jaar.
Wat moet je doen
Kap het gesprek af en geef aan dat je geen interesse hebt, ze zullen dan in veel gevallen gewoon doorgaan naar het volgende slachtoffer. Wil je er zeker van zijn dat niemand anders de domeinnaam registreert, neem dan direct contact met je hostingprovider (RealHosting) op zodat wij de domeinnaam direct voor je kunnen registreren.
Neem bij twijfel altijd contact met ons op, een gewaarschuwd mens telt immers voor twee!
Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met onze servicedesk via servicedesk@realhosting.nl.