Home / WordPress sneller maken met W3 Total Cache

WordPress sneller maken met W3 Total Cache

25 september 2014 - 00:00u - 4 minuten leestijd

Hoe maak je jouw WordPress site sneller, en waarom is het zinvol om dit doen? In dit artikel besteden wij aandacht aan de populaire caching plugin W3 Total Cache.

Door gebruik te maken van caching kun je de laadtijd van jouw website drastisch verlagen. Er zijn diverse caching plugins beschikbaar voor WordPress. Er is er één die er met kop en schouders bovenuit steekt: W3 Total Cache.

W3 Total Cache

Wat is caching?

Caching is het opslaan van bestanden en gegevens om deze sneller toegankelijk te maken. Iedere moderne browser doet al aan een vorm van caching, dit gebeurt op de zogeheten client-side (jouw computer) en zorgt ervoor dat websites die jij reeds bezocht hebben sneller laden wanneer je deze opvraagt.

Dan is er ook nog zoiets als server-side caching, zoals de naam al doet vermoeden vindt deze caching plaats op serverniveau. Er zijn veel software pakketten beschikbaar voor server-site caching, veelal toegewijd op een specifiek CMS zoals WordPress, Magento, of Joomla.

Waarom maakt caching mijn website sneller?

Iedere keer als je een webpagina aanroept in WordPress wordt er informatie opgevraagd van de databaseserver, dit kost rekenkracht en dus tijd. Wanneer er een vorm van server-side caching is ingeschakeld zoals W3 Total Cache wordt de informatie van statische HTML pagina’s opgehaald en niet direct vanaf de databaseserver. Deze statische HTML pagina’s worden gegenereerd zodra de webpagina bezocht wordt.

Voorbeeld zonder caching

 • Een bezoeker roept een webpagina aan.
 • De techniek achter WordPress (Core) haalt via queries de data op van de databaseserver.
 • De data wordt verwerkt door dezelfde techniek en vervolgens gepresenteerd aan de bezoeker.

Voorbeeld met caching

 • Een bezoeker roept een webpagina aan.
 • De techniek achter de geïnstalleerde caching plugin controleert of de data als statische content beschikbaar is:
  – Is de data beschikbaar, dan wordt deze direct gepresenteerd aan de bezoeker.
  – Is de data niet beschikbaar, dan haalt de techniek achter WordPress via queries de data op van de databaseserver en presenteert deze aan de bezoeker. Deze data wordt vervolgens gecached voor een volgende bezoeker.

Beter vindbaar op Google door caching

Google gebruikt een aantal factoren in hun zoekalgoritme om zo zoekresultaten te bepalen. Voorbeelden hiervan zijn relevante content en het gebruik van SSL.
Sinds 2010 heeft Google hier nog een factor aan toegevoegd: Snelheid.
Hoe sneller jouw website laadt hoe beter dit voor je vindbaarheid is.

Bovendien is een snel werkende website prettiger voor jouw bezoekers en haken deze minder snel af, dit komt de bouncepercentage weer ten goede en verhoogt tevens de conversie.

Voorbeelden

Google.com laadtijd +500 ms 20% minder bezoekers
Yahoo.com laadtijd +400 ms 5-9% minder bezoekers
Amazon.com laadtijd +100 ms 1% minder omzet

Bron: https://wordpress.org/plugins/w3-total-cache/faq/

Stappenplan activeren van W3 Total Cache

Het activeren van W3 Total Cache is kinderspel, volg onderstaande stappen om jouw WordPress website nog sneller te maken!

 1. Login op het dashboard van WordPress.
 2. Klik links in het menu op Plugins en vervolgens op Nieuwe plugin.
 3. Vul in het zoekvenster ‘W3 Total Cache’ en zoek de plugin op, druk vervolgens op Nu installeren. Nu wordt de plugin geinstalleerd, dit kan even duren.Plugins toevoegen
 4. Als de plugin geinstalleerd is klik je op Plugin activeren, de plugin wordt vervolgens nu geactiveerd en is direct te gebruiken.Plugins geactiveerd

Over het algemeen zijn de standaard instellingen in veel gevallen voldoende. Wil je wat dieper de techniek in dan kan je via Settings de plugin nog verder customizen waar gewenst. Via Settings kan je ook nog de ‘Preview mode’ activeren, hiermee kan je instellingen eerst testen alvorens je deze live zet.

Let op, houdt er rekening mee dat de cache nu moet worden opgebouwd. De website zal dus een aantal keer bezocht moeten worden, tijdens deze bezoeken wordt de cache opgebouwd. 

Tools om jouw website snelheid te testen

Er zijn handige tools online te vinden die jouw feedback geven over de prestaties en snelheid van jouw website. Enkele goede voorbeelden hiervan zijn:

Google PageSpeed https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/
Pingdom http://tools.pingdom.com/fpt/

Heeft u vragen, neem dan contact op met onze servicedesk via servicedesk@realhosting.nl.

web-monitoring-ok