Home / Toelichting netwerkstoring 22 oktober 2014

Toelichting netwerkstoring 22 oktober 2014

22 oktober 2014 - 00:00u - 2 minuten leestijd

Helaas hebben wij op 22 oktober 2014 in de late avond een storing ervaren. Dit zat in de netwerkinfrastructuur. Graag leggen wij uit wat de achtergrond is hiervan.

Update 28 oktober 22u30: Helaas geeft de leverancier aan dat ze een correcte werking nog niet 100% kunnen garanderen. Daarom hebben we voorlopig dit netwerk afgesloten. Dataverkeer kan iets langzamer zijn dan normaal, maar in de praktijk nauwelijks merkbaar.

Update 11 november 23u30: De situatie bij de leverancier is weer stabiel en wij hebben de verbindingen weer ingeschakeld. Hierdoor is alles weer zoals het vroeger was.

Toelichting:

RealHosting streeft naar maximale bereikbaarheid van de diensten. Om dit te bereiken beschikken wij over eigen netwerkinfrastructuur (“Autonoom Netwerk”). Het dataverkeer wordt door twee Juniper routers (MX80-serie voor de liefhebbers) afgehandeld – zodat bij uitval van een complete router er nog niets aan de hand is. Die zijn via meerdere glasvezelverbindingen verbonden met andere providers en Internetknooppunten.

Bij dat laatste ging het mis tussen ongeveer 23u30 en ongeveer 0u15 (23e). Een van de grootste knooppunten ter wereld, het NLIX, waarop RealHosting een aansluiting heeft, had een storing. Op dit knooppunt wisselen Internetproviders dataverkeer onderling uit. Bij complete uitval van een verbinding stuurt RealHosting automatisch het dataverkeer via een andere leverancier het Internet op. Helaas trof deze storing de “verkeersleiding” (het BGP protocol). Hierdoor werd signaal gegeven dat alles beschikbaar was, maar was dit in feite niet zo. Routers in heel Nederland werden hierdoor op het verkeerde been gezet.

Meer informatie vind je bijvoorbeeld hier: http://technieuws.com/38537/nl-ix-kampt-met-storing-vele-nederlandse-websites-offline

In gewone mensentaal: de snelweg is opengebroken, maar de verkeersdienst meldt niets over een file of wegafsluiting.

Rond 0u15 was de situatie weer stabiel. We houden het nog even in de gaten. Helaas kunnen we tegen dit soort uitzonderlijke situaties ook niets doen in de toekomst. We hebben immers onze gehele infrastructuur al meervoudig uitgerust.

Pim Directeur en eigenaar

Pim is directeur van RealHosting en sinds 2001 actief in webhosting. Hij is voornamelijk op strategisch niveau actief maar zijn Linux-hart klopt nog steeds.

pim@realhosting.nl - 088-7508918

web-monitoring-ok